Spoorzoeken

Langs de littekens van een tijdperk

Titel: Spoorzoeken boek
Auteur: Kees Volkers
ISBN: 90 288 3659 4
Uitgeverij: Europese bibliotheek ©2002
Omvang: 108 pagina's, 22.5x22.5 cm, gebonden
Illustraties: ± 50 foto's in sepia, en van iedere route een route-kaartje
Prijs: € 17,50

Als u in Heinenoord de Boonsweg blijft volgen, loopt de weg op een gegeven moment dood en staat u voor een breed water. Op deze plaats waar vroeger de trams van de RTM via een brug het water kruisten, staat u nu op het einde van de kade. Onder uw voeten de laatste stukjes rails van de RTM. U krijgt een gevoel van weemoed. Dat gevoel moet sterk leven bij auteur Kees Volkers, samensteller van het boek 'Spoorzoeken'. Hij maakte een verkenningstocht langs in onbruik geraakte en verdwenen spoorlijnen.

Hij beperkte zich echter niet tot de spoorlijnen zelf, maar verdiepte zich ook in het gebied waar de spoorlijn doorheen liep. Met de camera schoot hij sfeervolle plaatjes, die hij gebruikte voor deze uitgave.


Het resultaat is een heerlijk kijk- en leesboek om uren in weg te dromen. Veel tot de verbeelding sprekende foto's van door onkruid overwoekerde spoorrails, tot weggezakte brughoofden en verlaten of in hergebruik genomen spoorgebouwen. De levenslijnen van weleer zijn verworden tot littekens in het landschap: een stukje spoorrails hier, een omgevallen muurtje daar, en zelfs een eersteklas-rijtuig naast een nog herkenbaar perron in gebruik als vakantiewoning in Bosch en Duin. Dit boek is beslist een aanrader.

Ruurd Berendes
Boekrecensies