Spoorwegen 2015

Titel: Spoorwegen 2015
Auteur: Richard Latten
ISBN: 9789060133972
Uitgeverij: De Alk B.V. © 2015 - www.alk.nl
Omvang: 704 pagina's, 15 x 21 cm, gebonden, paperback
Illustraties: vele honderden in kleur
Prijs: € 25,90

Jaarlijks wordt in full colour verslag gedaan van de belangrijkste ontwikkelingen op spoorweggebied en met een blik vooruit in vrijwel geheel Europa.
Zoals inmiddels vertrouwd, is ook dit jaar de uitgave weer toegenomen, en wel met 16 pagina's tot 704 pagina's.
In landenhoofdstukken wordt per hoofdstuk een beschrijving gegeven van de reizigersdienst en het rollend materieel. Maar ook de infrastructuur, investeringen in verbeteringen en verdere ontwikkelingen komen aan bod. In aparte hoofdstukken komen zaken als ontwikkelingen bij leasemaatschappijen en industrie-toeleveranciers aan de orde.

Het heeft lang geduurd, maar na het debacle met de Fyra bij NS vanaf 2012 kwam er in 2014 een einde aan het Fyra tijdperk en verdwenen de in Amsterdam terzijde staande, splinternieuwe treinstellen eindelijk naar Italië tegen gedeeltelijke terugbetaling, reden dat NS voor het eerst in lange tijd een jaar financieel negatief afsloot. Eind 2013 kwamen de plannen voor de exploitatie van HSL/Zuid in een stroomversnelling door de door NS beloofde alternatieven voor het inzetten van stammen ICR/rijtuigen met Traxx/locomotieven waar te maken.


Vanaf 11 augustus 2014 kwamen de eerste locomotieven vanuit Kassel binnen, getooid in het bekende NS geel- blauw. De komst van deze locs betekent automatisch terzijde stellen van de serie 1700, waarbij een aantal werd geplukt voor onderdelen. Inmiddels ontstond ook een stuwmeer van terzijde gestelde treinstellen plan V, waarvan het sloopcontract sinds 2009 is gegund aan de firma van Beelen, die grote moeite had een geschikte locatie te vinden voor de asbesthoudende stellen. HKS/metals, een in het verleden al veelgebruikte sloperij werd verkozen tot slooplocatie in Amsterdam Westhaven. Het hoofdstuk besteedt ook aandacht aan de andere vervoerders zoals Connexxion die bij HKS de mogelijkheid zag de stellen 867 en 919, destijds gekocht van NS af te voeren.

Het voert te ver om alle hoofdstukken in het lijvige jaarboek te recenseren. De spoorspotter zal zijn weg naar het boek zeker weten te vinden en kan er op vertrouwen dat de foto/s, afgebeeld in de uitgave weer van uitstekende kwaliteit zijn. Inmiddels is dankzij de Alk een encyclopedie ontstaan die zijn weerga niet kent. Kopen dus!

Editie 2015 kon uiteraard niet tot stand komen zonder de hulp van anderen. Richard Latten zag zich in deze wederom gesteund door vele hobbyisten in binnen- en buitenland en roemt hierbij het engelengeduld van foto/spotters tijdens bijvoorbeeld foto/expedities.

Ruurd Berendes
Boekrecensies