Spoor editie 25

Actualiteiten en achtergronden Spoorwegen Nederland

Titel: Spoor editie 25 boek
Auteur: Peter van de Meer, Marcel van Ee
ISBN: 9789060134986
Uitgeverij: De Alk bv ©2014 - www.alk.nl
Omvang: 160 pagina's, A4-formaat, harde kaft
Illustraties: ruim 250 in kleur
Prijs: € 29,90

Spoor geeft jaarlijks in woord en beeld een uitgebreid overzicht van de spoor- en tramwegen in Nederland, met niet alleen veel aandacht voor het rollend materieel, maar ook voor exploitatie en infrastructuur. Hedendaagse ontwikkelingen in het reizigers- en goederenvervoer worden nader belicht, terwijl ook het verleden niet wordt vergeten. In editie 24 werd al een hint gegeven over de special jubileumeditie die nu voor ons ligt.

De auteurs hebben eerst gespeeld met de gedachte een terugblik te geven van de laatste 25 jaar. Maar dat is feitelijk al terug te vinden en de serie boeken. Bovendien heeft uitgeverij Alk een leuke actie op poten gezet: Tijdelijk zijn de nog leverbare edities 9 en 12 t/m 24 in prijs verlaagd en kosten per editie slechts € 17,50. Het boek start op pagina 5 met een korte terugblik op de verschenen edities. Deel 25 heeft ook als traktatie 16 pagina's meer dan de vorige edities.

Deze editie is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:


• Reizigersvervoer / Goederenvervoer
We zien de inzet van de 1700-serie, waarvan nog 80 loks actief zijn. We zien de ritten met plan V in de nadagen van hun inzet bij NS.

• Afvoer, sloop en verkoop
Altijd weer een hoogtepunt in de serie boeken, dankzij het scitterende fotowerk vanm de diverse fotografen. Het hoofdstuk neemt ons tevens mee naar Polen en Roemenie waar het voormalige DH-materieel actief is. Leuk is hierbij het artikel van Marcel van Ee, over de inzet van voormalige NS 2400-en in Frankrijk.

• Railmusea / Infrastructuur
Met tomeloze inzet werken de nodige vrijwilligers van diverse museumorganisaties aan het overgenomen spoormaterieel. We zien de troosteloze aanblik van DE2 180 afgesteld in Haarlem, inzet van de 273 en 386 op weg naar het spoorwegmuseum, maar ook de redding van D-treinrijtuig C 852 van de HSM uit 1904 die jarenlang als woning in Voorthuizen stond. Het rijtuig komt onder de hoede van de SGB in Zeeland. Bij de SHD kwam lok 2205 gereed. Ook waren er activiteiten te bespeuren rondom DE3 stel 121.
Ook aandacht voor de indienststelling van Pullmanrijtuig WSP 4129 bij de ZLSM NTM locomotief 101 is ook weer op de baan lezen we in een artikel van Johan Blok.

Met speciale aandacht voor:
- Sporen naar het front
- Hanzelijn, in gebruik (5, slot)
- Eén jaar Hanzelijn en de toekomst van het Kamperlijn
- Combiproject Nijverdal (3, slot)
- Spoortunnel Delft (2)
Met editie 25 kunnen we weer een fraai exemplaar toevoegen aan onze groeiende collectie naslagwerken over spoor. Derhalve weer een aanrader tegen een redelijke prijs.

Ruurd Berendes
Boekrecensies


NS 965, een plan V in zijn nadagen te Roermond, 20-05-2014. Foto: Ruurd Berendes


ex NS DE3 121 te Amersfoort, 28-06-2014. Foto: Ruurd Berendes

naar boven