Spoor editie 24

Titel: Spoor editie 24
Auteur: Peter van de Meer, Marcel van Ee
ISBN: 9789060133392
Uitgeverij: De Alk bv ©2013 - www.alk.nl
Omvang: 144 pagina's, A4-formaat, harde kaft
Illustraties: ruim 250 foto's in kleur
Prijs: € 29,90

SPOOR geeft jaarlijks, en ook dit jaar weer in editie 24 in woord en beeld een uitgebreid overzicht van de spoor- en tramwegen in Nederland, met niet alleen veel aandacht voor het rollend materieel, maar ook voor exploitatie en infrastructuur. Hedendaagse ontwikkelingen in het reizigers- en goederenvervoer worden nader belicht, terwijl ook het verleden niet wordt vergeten. Elk jaar melden we weer dat het boek alleen tot stand kon komen met welwillende medewerking van treinfotografen, zoals ook weer in deze editie.

Deze editie is ingedeeld in de volgende hoofdstukken:

Reizigersvervoer
Het eerste hoofdstuk in het boek behandelt het materieel dat in 2012 bij de diverse spoorbedrijven actief was. We zien dat het materieel Plan V verder wordt uitgedund en maakten ook hun laatste kilomers rond Maatricht. De stellen maakten op de lijn Zwolle-Emmen plaats voor de nieuwe GTW-stellen van Arriva.

Goederenvervoer
2012 was het jaar dat de Betuwelijn 5 jaar bestond, een feit dat niet is gevierd. In het hoofdstuk maken we een rondje langs de verschillende vervoerders op het spoor zoals Captrain, Crossrail Benelux en DB Schenker.


Afvoer, sloop en verkoop

Het favoriete hoofdstuk van uw recensent. Uiteraard neemt het boek u mee naar de ex NS DH-stellen die zijn ingezet in Argentinië, Uruguay, Polen en Roemenie. Rob van Ee levert hierbij weer een schitterende paginagrote foto van het inschepen van de DH1 3118 in de Amsterdamse vlothaven. Plan T en plan V zien we ook weer slooprijp en zowaar nog een voor verkoop terzijde gestelde DE3, de 116. Uiteraard ontbreekt ook het totaaloverzicht van terzijdestelling en sloop in 2012 weer niet.

Railmusea
Mat '54 treinstel 386 vierde in 2012 zijn 50e verjaardag. Dit levert een paginagrote kleurenfoto op van Peter van der Meer. Tot onze vreugde zien we dat DE2 180 na vandalisme weer is voorzien van een geschilderde rode neus bij de BSH. De Stibans werkt nog steeds koortsachtig verder aan de 252. Ook de 273 was jarig in 2012: hij vierde zijn 60e verjaardag met een rit als lovetrain op 21 maart 2012.

Infrastructuur
We nemen een kijkje bij de in aanbouw zijnde auto/Spoortunnel in Nijverdal. Voorts besteedt dit hoofdstuk aandacht aan diverse kleine vervoerders, ontwikkelingen rond stationsgebouwen, verschillende baanvakken en de veiligheid rondom het spoor. Johan Blok gaat uitgebreid in op de ontwikkelingen rondom de Spoortunnel in Delft.
Met speciale aandacht voor:
• Treinbotsing Amsterdam
• Afscheid Beneluxtrein
• DH-inzet in Argentinië en Uruguay, Polen en Roemenie
• Lokaalspoorrijtuigen naar MBS
• Stoom en diesel bij de RTM
• Hanzelijn; testfase en opening
• Combiproject Nijverdal
• Spoortunnel Delft
• Randstadrail-voertuigen op HTM-lijn 2
• Groningen niet opnieuw tramstad

Met 24 edities spoor en trein (1-15), spoor en tram (editie 16-20) en spoor, heeft de hobbyist inmiddels 3500 pagina's spoorwetenswaardigheden met ca 7000 foto's in huis. Met de nu uitgekomen editie 24 gaan we op weg naar het jubileumnummer 25 in 2014.

Ruurd Berendes
Boekrecensies