Naast het spoor

Titel: Naast het spoor Boek
Auteur: Rob Dragt
ISBN: 90 5994 086 5
Uitgeverij: Aprilis bv © 2005
Omvang: 116 pagina’s, 24x29 cm, harde kaft
Illustraties: ± 400 in kleur
Prijs: € 34,50
Onze collectie uitgaven over het spoor is weer uitgebreid met een nieuw boekwerk. Uitgeverij Aprilis verraste ons met het boek 'Naast het spoor' van auteur Rob Dragt.

Rob fotografeert al ruim 25 jaar bergingswerk en speciale transporten, waarbij hij ook regelmatig werd geconfronteerd met incidenten en werkzaamheden rond het spoor.Dit gaf een rijk gevuld archief met veel beeldmateriaal over dit onderwerp. Auteur kreeg dan ook regelmatig het verzoek een boek samen te stellen over dit onderwerp. En dat heeft hij dan ook uiteindelijk gedaan.

'Naast het spoor' geeft een overzicht van werkzaamheden aan het spoor, bergingswerkzaamheden, ongevallen e.d. die normaal gesproken achter de schermen plaatsvinden. Ook het transport van afgedankt tram- en treinmaterieel over de weg krijgt hierbij ruim de aandacht. Auteur ging hierbij mee de sloperij op wat plaatjes oplevert die de meeste fotografen niet kunnen maken.


Doordat Rob een reis door de tijd maakt krijgt men een aardig beeld van de technische ontwikkelingen van het transport en het hersporen van het materieel.

• Het boek begint met ontsporingen en hersporingswerkzaamheden in Amsterdam. Dit zou de lezer het idee kunnen geven dat er in Amsterdam maar raak wordt gereden. Gezien de vele kilometers die per jaar worden verreden valt dit natuurlijk alleszins mee.
• Hierna wordt aandacht besteedt aan wegtransport van trams, deels voor sloop en deels voor museumdoeleinden.
• Het volgende hoofdstuk heeft aandacht voor de hersporingsdienst van NedTrain.
• Hierna volgen ontsporingen en aanrijdingen bij de Nederlandse spoorwegen. Had het boek later uitgekomen dan had er over de ontsporingen en botsingen op Amsterdam Centraal een royale uitbreiding van dit hoofdstuk kunnen hebben plaatsgevonden.
• In hoofdstuk 5 spectaculaire foto's van slooptransporten van NS-materieel (zie bijgevoegde foto).
• De verhuizing van het spoorwegmuseum komt in hoofdstuk 6 aan bod.
• Hoofdstuk 7 behandelt spoorwegkranen, en het boek wordt afgesloten met railvoertuigen.

Uw hoofdredacteur heeft het boek achter elkaar uitgelezen. Wellicht een klein minpuntje is dat hoewel het boek een reis door de tijd pretendeert te zijn er weinig historische foto's in het boek zijn opgenomen, en dan bedoel ik NS-materieel van voor de huisstijl. Welgeteld 1 bruine lok, en voor de rest is het NS-geel wat de klok slaat. Omdat auteur stelt al 25 jaar op pad te zijn hadden een paar rode diesels of groene muizeneuzen o.i.d. niet misstaan in dit, overigens verder uitstekend verzorgde boek. Derhalve: een aanrader!

Ruurd Berendes
Boekrecensies

Foto uit boek