Diesellocomotieven

Titel: Diesellocomotieven in Nederland boek
Auteur: Carel van Gestel, Bert van Reems, Peter van der Welle
ISBN: 90 6013 089 8
Uitgeverij: De Alk bv ©2002 - www.alk.nl
Omvang: 240 pagina's, A-4 formaat, harde kaft
Illustraties: vele honderden foto's waarvan een deel in kleur
Prijs: € 34,50

Bij uitgeverij Alk zijn in de loop der jaren boeken verschenen over elektrische locomotieven, dieseltreinen, en elektrische treinen in drie delen, waardoor langzamerhand een belangrijk stuk spoorgeschiedenis is beschreven. Hoogste tijd derhalve voor een uitgave over de diesellocomotieven. Hierover is nu een boek verschenen. Hoewel bij het hedendaagse spoor de elektrische tractie een hoofdrol speelt, spreekt de diesellocomotief bij de meeste kenners meer tot de verbeelding. De ronkende dieselmotor wordt door leken gezien als een brullend monster, maar heeft de voorkeur van veel hobbyisten.

In de nieuwe uitgave van de Alk passeren alle diesellocomotieven van de Nederlandse Spoorwegen uitgebreid de revue. Het boek begint met de kleine rangeerhulp, de Sik en laat vervolgens alle type locs, ook de mislukte ontwerpen acte de presence geven. Op werkelijk schitterende, niet eerder gepubliceerde foto's is het binnenwerk van de machtige locs in beeld gebracht.


Diesellocomotieven in Nederland geeft een beeld van wat er allemaal aan dieselschoon in Nederland op de baan is geweest. Het boek sluit af met enkele buitenlandse locs die op Nederlands spoor hebben gereden, terwijl ook de locs van ACTS en Shortlines niet worden vergeten. Daarnaast juich ik toe, dat er in tegestelling tot veel uitgaves over openbaar vervoer dit boek de materieeloverzichten en afvoergegevens niet is vergeten. Daarom wederom een aanrader, en voor de ware treinhobbyist zelfs een must.

Ruurd Berendes
Boekrecensies