NZH-dvd

Een historische rit met de blauwe tram

De Groenendal-videogroep bracht in de serie over tramwegen in het jaar 2002 een videoband uit met de naam: NZH deel 2 Van Scheveningen tot Haarlem. Deze video is inmiddels opnieuw uitgebracht op DVD. Wij bekeken de film en droomden weer lekker terug naar de tijd dat de Volkswagen kever het straatbeeld nog bepaalde. Een van de cineasten is Bever-correspondent Hans van Engelen, altijd goed voor stemmige filmbeelden, waar details als oude verkeersborden en de waarschuwing 'Let op de tram' altijd werden meegefilmd. Gaat u mee op reis?

Je vrouw is aan het funshoppen. Je kinderen hebben een happy hour in hun favoriete kroeg. Je ouders zwerven ergens door Australië en je schoonouders overwinteren; was het niet op Malta dit keer? Nou jij nog. Zet je mobieltje uit, doe het licht uit en stap in de tijdmachine die video heet.

Daar ga je. Zo'n 45 jaar terug in de tijd. Wat zeg je, in Scheveningen beginnen? Geen probleem. Motorwagen 515 en aanhangwagen 202 staan voor je klaar. Mooi hè, die blauwe tram van de NZH. Daar gaan we dan. Op weg naar het eindpunt Park Vronesteijn in Voorburg, waar die rare keerdriehoek ligt. Fijn dat je van je oma voor je verjaardag fl. 2,50 hebt gekregen. Genoeg voor een dagkaart op je geliefde NZH, af en toe een ijsje en misschien zelfs wel een flesje cola. Het voordeel van zo'n dagkaart is dat je uit kunt stappen wanneer je wilt. Het beginpunt Malieveld van de lijn naar Leiden en van daar naar Katwijk en Noordwijk kun je natuurlijk niet zo maar voorbijrijden. Kijk, er vertrekt net een tweelingstel met een Goois aanhangrijtuig. Tsjonge, wat zit die tram vol. Snel er achteraan in de volgende tram uit Scheveningen. Oh jee, de conducteur. Waar is je dagkaart nou? Juist, in je mooie padvinders portemonnee. Knipje er in. Mooi zo. Gaat snel hè, dat ritje.

Wat? Naar Leiden? Geen probleem. Bij de keerdriehoek overstappen. Heb jij geluk, een Boedapester met de motorwagen in het midden. Een Schakeltram noemen ze dat. Wat rijdt dat mooi. En een eigen baan. Kun je je nou voorstellen dat sommige hoge pieten het weleens over bussen hebben. Dat die handiger en goedkoper zouden zijn. Die gaan waarschijnlijk zelf nooit met de tram mee. Anders zouden ze zo'n onzin nooit uitkramen. Daarmee ben je eigenlijk zo in Leiden.

Kijk daar van rechts komt het stadstrammetje van Rijndijk naar Oegstgeest. Leuk klein tweeassertje, vind je niet? Stap maar over. Geen eigen baan dit keer maar een route door de Breestraat, over de Blauwpoortsbrug en zo naar het station. Wat lastig al die auto's in de binnenstad. Er staat er zelfs één bovenop de rails. Moeten ze eens wat aan doen.


Ook nog naar Katwijk en Noordwijk? Je moet nog terug hoor. Kom op dan, bij het station Leiden overstappen. Er is nog een plaatsje bij de bestuurder. Bij de halte Rijnsburg linksaf en langs de werkplaats. Klikklik-klakklak. Door de smalle Sandtlaan, over bruggetjes en dan een soort sluipdoor-kruipdoor route naar Katwijk aan Zee. De Tramstraat. Past zo'n lange tram daar wel in? Nou net. Nu weer terug want vanaf Rijnsburg moet je nog naar Noordwijk. In de aanhangwagen dit keer. Die heeft vroeger bij de Gooische stoomtram gereden. Die rijdt lekker. Goed afgeveerd zeker. Het lijkt wel alsof de blauwe tram hier veel harder rijdt. Klopt. Dit baanvak is voor een groot deel dubbelsporig. Alleen vanaf Noordwijk-binnen gaat het weer wat langzamer.

Uitstappen, je bent er. Gauw een ijsje. Vergeet je lekkere boterhammetjes met palingworst niet. Licht aan, tijdmachine uit.

Ruurd Berendes
Beokrecensies