Trams 2014

Titel: Trams 2014
Auteur: M.R. van den Toorn, B.A. Schenk
ISBN: 978 906013 394 1
Uitgeverij: De Alk B.V. © 2013 - www.alk.nl
Omvang: 272 pagina's, 21x15x1,8cm, paperback
Illustraties: vele honderden foto's in kleur
Prijs: € 17,95

Gewoontegetrouw verscheen ook dit jaar weer het jaarboek Trams van uitgeverij Alk. Per land worden de steden behandeld waar het tramnet gewijzigd dan wel uitgebreid is. Stad voor stad worden de laatste nieuwtjes besproken waarbij opvalt dat de auteurs met zorg voor details en nauwkeurige beschrijvingen een opmerkelijke betrokkenheid etaleren.

Toen het jaarboek 1990 verscheen was net de val van het ijzeren gordijn achter de rug. Over het trambedrijf achter de muur was tot op dat moment nog niets gepubliceerd in de jaarboeken. Deze schade werd in het jaarboek 1991 ruimschoots ingehaald. De ontwikkelingen gingen razendsnel. Hele series Tatra-trams verdwenen in de werkplaatsen om er totaal gereviseerd en soms onherkenbaar gemoderniseerd weer op de weg te komen. Duewag kwam met zijn producten, maar tot bestellingen kwam het niet, eerst moest de infrastructuur fors worden aangepakt. In veel andere landen gebeurde hetzelfde, maar trager. Ook Polen nam materieel uit Duitsland over omdat het eigengebouwde materieel niet voldeed. En ook in Nederland zijn er ontwikkelingen bij de trambedrijven. In Rotterdam zijn de 700-en door de instroom van de Citadissen nog maar zelden aan te treffen. Het lot voor de 700-en is sloop. Op een foto van Jaap van Noordt zien we hoe de 738 door de sloper ongenadig wordt verschroot.


In Haaglanden werpt de komst van de nieuwe stadstrams zijn schaduw vooruit. Na de revisie van een aantal GTL-s, herkenbaar aan de rode zachte neus zijn de eerste GTL-s -1 buiten dienst gesteld. Gestript zijn ze opgeslagen te Groot Ammers maar zullen waarschijnlijk niet meer terugkeren. Vier trams zijn pekelwagen geworden. Verder een apart hoofdstuk over stroomafnamesystemen.

De landen die besproken worden zijn:
- Nederland
- België en Luxemburg
- Duitsland (Noord, Zuid, Oost)
- Oostenrijk
- Zwitserland
- Frankrijk
- Italië
- Spanje en Portugal
- Groot Brittannië en Ierland
- Scandinavië
- Oost Europa

Ruurd Berendes
Boekrecensies