Trams 2013

Titel: Trams 2013
Auteur: M.R. van den Toorn, B.A. Schenk
ISBN: 9789060133842
Uitgeverij: De Alk B.V. © 2012 - www.alk.nl
Omvang: 272 pagina's, 21x15 cm, paperback, gebonden
Illustraties: vele honderden in kleur
Prijs: € 17,95

Het jaarlijkse boekwerk van de Alk in de serie trams is weer op de mat geploft. Per land worden de steden behandeld waar het tramnet gewijzigd dan wel uitgebreid is. Stad voor stad worden de laatste nieuwtjes besproken waarbij opvalt dat de auteurs met zorg voor details en nauwkeurige beschrijvingen een opmerkelijke betrokkenheid etaleren. De bijdragen van veel hobbyisten hebben weer een uitvoerig en rijk geïllustreerd jaarboek opgeleverd.

In de afgelopen jaren heeft de tram, vooral in Frankrijk een comeback gemaakt., voornamelijk met succes. Hierdoor zijn de vervoerscijfers toegenomen. De economische recessie waar naast Nederland heel Europa verkeert heeft zijn weerslag op het tramvervoer vanwege verregaande bezuinigingen. Nieuwe tramlijnen zullen niet meer ontwikkeld worden, waarbij zelfs het afbouwen van reeds gestarte projecten zoals in Spanje worden gestaakt. In schril contrast staat de opkomst in landen als Brazilië, Rusland, India en China, maar ook in het Midden-Oosten. Alsthom gaat leveren aan Noord-Afrika. Het boek schetst de ontwikkelingen in Marokko, Algiers, Oran en Constantine. Siemens en Bombardier zijn actief in China. De metrobedrijven schieten daar als paddenstoelen uit de grond.


In Nederland komt de aanbesteding van het openbaar vervoer in de grote steden onder druk te staan. Het busvervoer is inmiddels aanbesteed, HTM werd HTM Buzz, en de RET werd grote winnaar voor het stads- en streekvervoer. In 2015 komt het tramvervoer in Amsterdam onder de hamer en Rotterdam en Den Haag zijn in 2017 aan de beurt.

De landen die besproken worden zijn:
- Nederland
- Belgie en Luxemburg
- Duitsland (Noord, Zuid, Oost)
- Oostenrijk
- Zwitserland
- Frankrijk
- Italië
- Spanje en Portugal
- Groot Brittannië en Ierland
- Scandinavië
- Oost Europa

Verder een apart hoofdstuk over Twijfelaars in Zwitserland. Het gaat hier over een aantal railbedrijven in Zwitserland dat door hun tracering en keuze van materieel een kruising vormen tussen trams en treinen en daardoor de een soort twijfelaars vormen.

Het spreekt langzamerhand vanzelf dat auteurs hoge eisen stellen aan hun fotografen, waardoor de foto's alle van goede kleur en scherpte zijn. De collectie jaarboeken over dit onderwerp wordt hierdoor weer met een fraai naslagwerk uitgebreid.

Ruurd Berendes
Boekrecensies