Spar Museum

Op zaterdag 5 februari 2011 bracht uw recensent een bezoek aan het kleinschalige SPAR-museum in Leiderdorp, waar wij de eigenaar Will van Gessel en zijn vrouw Marianne spraken.

Onder het genot van een kopje SPAR koffie vertelde Will zijn verhaal. De SPAR-winkel, gelegen aan de Hoofdstraat 164-166 te Leiderdorp werd geopend in 1936 en is de oudste ter wereld. Ontstaan in de tijd toen de ook de bussen van het openbaarvervoer nog niet te vergelijken waren met de huidige bussen van nu. In eerste instantie uiteraard met toonbankbediening, en na een verbouwing nog vele jaren een zelfbedieningszaak tot de sluiting in 2003. De heer en mevrouw van Gessel wonen boven de zaak en hadden weinig behoefte de zaak te verkopen of verhuren. De eigenaar is erg verknocht aan zijn woning en wil in geen geval verhuizen. Besloten werd daarom de winkel aan te houden en te behouden als museum.

In de winkel, nu dus museum met vrije toegang vindt de bezoeker een aantal wanden met informatie. Hierop in de historie van de SPAR uitgebeeld met vele exclusieve foto's van winkelpanden, producten en verpakkingen van de Spar door de jaren heen, de vrachtwagens van SPAR, en een paneel SPAR wereldwijd waarop te zien is in welke landen de SPAR actief is. Door het bekijken van driedimensionale maquettes ziet u hoe de ontwikkelingen in het levensmiddelenbedrijf zich hebben voltrokken. Van de koopman die in de middeleeuwen zijn kruiden probeerde te verkopen tot de rijkgevulde hedendaagse supermarkt.

In vitrines troffen wij een grote collectie uniek en historisch winkelmaterieel waaronder een uitstalling van de ontwikkeling van de kassa, weegschalen met gewichten, maar ook de moderne zelfweegschaal die we kennen van de moderne groenteafdelingen. Bij het zien van de verschillende oude voorwerpen kwamen bij mij de herinneringen boven naar een tijd dat geluk nog heel gewoon was. Achterin de zaak vindt men een oud nagebouwd snoepwinkeltje met 70 soorten snoep, geleverd in een puntzak en na afweging in een oude weegschaal in rekening gebracht met een oude kassa.
Met een drukpaneel worden oude foto's van de winkel getoond door de jaren heen. Ook de kleintjes komen aan hun trekken want er zijn allerlei leerspelletjes waarmee ze zich lang bezig kunnen houden. Ook heeft de winkel een wisselcollectie. Toen wij er waren was er een expositie van oude strijkijzers.

Aan de gezellige leestafel kom je vanzelf in gesprek met de eigenaar die het heerlijk vindt om te praten over vroeger en zijn geliefde SPAR-winkel. Zijn charmante vrouw serveert inmiddels het gratis kopje koffie of thee. Een museum waar je je direct welkom en thuis voelt. Ga er snel eens langs!

Adres: Hoofdstraat 164-166, Leiderdorp
Openingstijden: Vrijdag en zaterdag van 10:00 - 17:00 uur.
Gratis parkeren voor de deur van het museum of in de directe omgeving.

Ruurd Berendes
Boekrecensies

naar boven