Toen Schutte nog door Zwolle reed

Bussen van Schutte 1935-1985

Titel: Toen Schutte nog door Zwolle reed
Auteur: Ferry Bosman
ISBN: 978 90 5994 149 6
Uitgeverij: Aprilis ©2007
Omvang: 96 pagina’s, 22 x 22 cm, gebonden
Illustraties: ca. 130 foto's, alle in zwart-wit
Prijs:
In 1935 startte het bedrijf van Schutte. Na pijnlijke pogingen van andere vervoerders slaagde Herman Schutte er in een bescheiden openbaar vervoer rendabel te exploiteren. Vanaf 1937 verzorgde Schutte het stadsvervoer van Zwolle. Daarnaast werd ook tourvervoer gereden met fraaie touringcars door heel Nederland en Europa. Jarenlang deed Schutte zijn werk zonder subsidies. Pas in de loop van de jaren '60 ging het gemeentebestuur van Zwolle zich verantwoordelijk voelen voor het stadsvervoer. Omstreeks 1970 werd pas duidelijk dat er grote behoefte was aan een openbaarvervoersnet dat in een vrij grote frequentie niet alleen de grote maar ook de middelgrote steden bestrijkt.Pas toen werd door Verkeer en Waterstaat gekomen tot een royale subsidieregeling, maar toen kon Zwolle al bogen op een volwaardig lijnennet met een redelijke frequentie dankzij Schutte en het gemeentebestuur.


In de jaren ' 80 keerde het tij en moest er weer worden beknibbeld en werd in Den Haag de grote schaal ook bij het openbaar vervoer ten troon geheven onder het motto: groter is goedkoper en beter. Daarnaast was het de tijd van bezuiniging en arbeidsonrust. Een naar verhouding klein bedrijf als Schutte paste daar niet in. Op 1 januari 1982 ging de stadsdienst over naar de VAD. De tourpoot ging naar Onog. Voor de stadsdienst loopt in 1985 het onderhoudscontract met de VAD af. Hans Schutte verkoopt de inventaris van de garage en de monteurs gaan allen over naar de VAD. In 1994 verdwijnt de naam Schutte Tours definitief van de bus. Maar in Zwolle zijn de bussen van Skutte dan al lang een onvergetelijke naam uit een voorbije tijd.

Auteur Ferry Bosman heeft al ervaring met het schrijven van 15 boeken en boekjes voor busbedrijven en kent alle ins en outs van de buswereld. Door de jaren heen heeft hij een enorme netwerk opgebouwd en kan bogen op veel kennis en naslagwerken. Het samenstellen van dit boek is bij hem dan ook in goede handen. Research in de familiecollectie, het HCO-archief, interviews met oud-personeelsleden samenstellen van tekst en beeld en ondersteuning van Erik Vos bij de vormgeving hebben van het boekwerk Schutte 1935-1985 een alleraardigst boekwerk gemaakt dat ik elke boekenkast van de Nederlandse busliefhebber een goede plaats zal vinden, zeker gezien de gunstige prijs van euro 19.50.

Het boek is heel volledig uitgevoerd met veel fotomateriaal, dienstregelingen, krantenknipsels, kaartjes, plattegronden en foto's van oud personeel. Het boek wordt gecompleteerd met een volledige wagenparklijst. Omdat de foto's zijn uitgevoerd in zwart-wit hierna een aantal foto's uit mijn eigen archief van Schutte waarop de mooie blauwe kleur van de bussen tot uiting komt.

Ruurd Berendes
Boekrecensies


De ex HTM standaardbus 144 is verkocht aan Schutte Zwolle en staat nog in wijnrood voor de stalling Zwolle. 10 september 1979. Foto: Ruurd Berendes


De ex HTM 144 op 5 september 1980 voor het provinciehuis van Zwolle in nieuwe kleuren. Foto: Ruurd Berendes


Op 21 november 1980 staat de Schutte 44 van lijn 4 aan het stationsplein van Zwolle. Foto: Ruurd Berendes


De ex Schutte 5, een Volvo Zabo City Coach uit 1965 doet dienst als werkwagen voor de Habo. Radarstraat Den haag, 27 oktober 1979. Foto's: Ruurd Berendes.


De ex Schutte 61 uit 1980 rondt als VAD 3377 de rotonde nabij het station Zwolle. 6 maart 1993. Foto: Ruurd Berendes

naar boven