Bussen 2016

Lijnvervoer in Nederland

Titel: Bussen 2016
Auteurs: Rinse Kooiman en Peter van der Meer
ISBN: 9789059611689
Uitgeverij: De Alk bv, verschenen juni 2016 - www.alk.nl
Omvang: 248 pagina's, 15x21 cm, ingebonden
Illustraties: meer dan 100, alles in kleur
Prijs: € 18,95

Nadat tramliefhebbers al 36 jaar kunnen genieten van een jaarboek verscheen in 2015 het eerste jaarboek bussen, een initiatief van Rinse Kooiman en Peter van der Meer. Deel 1 werd een groot succes, reden voor de makers om er mee door te gaan, en zo verscheen bij de Alk deel 2 in de serie bussen waar reikhalzend naar werd uitgekeken.

Over het Nederlandse wagenpark zijn de meningen verdeeld. De oudere hobbyist had de keuze uit vele tientallen vervoerders met elk hun eigen bus materieel in eigen huisstijl. Door bezuinigingen en aanbestedingen is het aantal vervoerders sterk teruggelopen en voeren Arriva, Connexxion en Veolia de boventoon, op afstand gevolgd door de kleinere partijen als Syntus, Qbuzz en EBS.

Bij het materieel zijn merken als Leyland, Guy, Den Oudsten en Hainje al jaren verdwenen en zijn VDL en MAN de grotere leveranciers geworden. Hierdoor zijn veel ouderen afgehaakt en heeft de jeugd het busspotten grotendeels overgenomen. Maar goed ook want hierdoor worden de samenstellers van het boek voorzien van foto's uit het hele land en heeft de oude garde zich voornamelijk dienstbaar gemaakt door hun kennis en ervaring te delen met de nieuwe lichting.


In tegenstelling tot wat men zou denken geeft juist die snelle wisseling van wagenparken, vervoerders en dienstregelingen veel dynamiek en dan is een handboek als dit onmisbaar, en blijkt er toch genoeg te beleven in buswereld. Daarnaast is het goed om te constateren dat de jeugd ook oog heeft voor de geschiedenis waardoor er steeds meer particulieren en stichtingen initiatieven nemen oud bus materieel aan te kopen, terug te halen van sloperijen of particulieren en op te knappen voor het nageslacht.

Terug naar het boek: het begint met een overzichtskaart van Nederland waarbij de vervoerbedrijven en hun concessies duidelijk in beeld worden gebracht. Hierna volgt een reis door Nederland van Groningen naar Limburg, waarbij ook de busbedrijven van de stadsdiensten en de eilanden niet worden vergeten. Begonnen wordt steeds met de vervoerder, waarna het wagenpark volgt en vele foto's. Ook kleinschalige vervoerders worden in het wagenpark meegenomen. Uiteraard zijn geen wagenparklijsten met kentekens opgenomen, dit zou teveel ruimte kosten en hiervoor zijn andere media beschikbaar. Het boek is geïllustreerd met uitsluitend kleurenfoto's die van goede kwaliteit zijn qua scherpte en kleur. Wij kunnen deze editie dan ook weer van harte aanbevelen bij de vele busliefhebbers.

Ruurd Berendes
Boekrecensies