Politievoertuigen in Nederland

Deel 1: 1960-1994

Titel: Politievoertuigen in Nederland
Auteur: Harry van der Laan
ISBN: 90 5994 1004
Uitgeverij: Aprilis bv  ©2006
Omvang: 192 pagina's, 22x22 cm, gebonden
Illustraties: Ruim 300 foto's waarvan een groot deel in kleur
Prijs: € 24,50

Uitgeverij Aprilis is druk bezig de historie van Nederland op allerlei gebied in kaart te brengen. Het boek 'Politievoertuigen in Nederland' 1960-1994 deel 1 dat zojuist is verschenen levert daar weer een bijdrage aan.
Over het onderwerp auto's is een ruime keuze in de boekhandel. Over vele merken zijn al uitgaven verschenen. Over Nederlandse politievoertuigen is, voor zover ik heb kunnen nagaan nauwelijks iets gepubliceerd, uitgezonderd een boek over de Chevrolet C10. Daarom is dit boek weer een verrassing, zoals we langzamerhand van Aprilis wel gewend zijn.

Auteur Harry van der Laan heeft een gedegen studie gemaakt van het voornoemde onderwerp. Om al het beeld- en tekstmateriaal bijeen te krijgen hebben veel mensen een bijdrage geleverd in de vorm van foto's en verhalen.


Ook had auteur contact met webmasters van diverse sites met het bewuste onderwerp, waardoor hij in staat was dit boek samen te stellen. Omdat Harry geboren werd in 1961 was het zijn wens de periode vanaf 1960 te beschrijven. Naast de politiediensten wilde hij ook het onderwerp luchthavenpolitie en spoorwegpolitie belichten.

In de serie zullen vier delen verschijnen, waarvan dit het eerste deel is. In het nu uitgekomen boek komen de volgende onderwerpen aan bod:
• pantservoertuigen
• surveillancevoertuigen
• waterwerpers
• levende have
• logistiek
• mobiele eenheid

Bladerend in het boek valt op dat er erg veel fotomateriaal te bewonderen is, wat het boek tot een makkelijk leesbaar kijkboek maakt. Maar ook is veel tekst bijgevoegd. Ondanks het feit dat veel foto's uit de historie afkomstig is zijn opvallend veel foto's in kleur.
Verreweg het grootste deel van de foto's is uit de periode 1960-1994. Soms wordt er uitgeweken naar de jaren ' 50 en soms naar de 21e eeuw. De auteur heeft gekozen voor een behandeling per merk, zodat je in alfabetische volgorde van de ene verbazing in de andere valt. Je hebt geen idee welke voertuigen allemaal als politiewagen hebben gefungeerd. Wat te denken bijvoorbeeld van de Daffodil met zwaailicht. Maar ook de Fiat 1100 en de 124 uit 1973 hebben ons ooit bescherming geboden tegen kwade geesten. Wie had gedacht dat de DKW in de jaren '50 ook als politiewagen is gebruikt? Ook leuk, en tot de verbeelding sprekend zijn de 'gekraakte' voertuigen. Zo ligt er een Fiat 127 van de Rijkspolitie na een glad wegdek in een sloot, en is een Daf 32 van de Rotterdamse politie zeer gestroomlijnd uit een botsing gekomen.

Ook voor lezers die niets hebben met de Hermandad biedt het boek voldoende 'oldtimer' om met veel plezier gelezen te worden. Met de naderende feestdagen dus weer een titel erbij op het verlanglijstje van Sint Nicolaas of de Kerstman.

Ruurd Berendes
Boekrecensies