De Jeep in Nederland

Titel: De Jeep in Nederland
Auteur: J.W. Hogendoorn
ISBN: 90 288 3527 x
Uitgeverij: Europese Bibliotheek ©2002 - www.europesebibliotheek.com
Omvang: 200 pagina's, 22x28 cm, gebonden
Illustraties: vele honderden foto's en tekeningen
Prijs: € 29,95
Over de Jeep verscheen een prachtig boek dat gaat over de verkrijging en gebruik in de jaren van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.
In de tweede wereldoorlog kwamen grote hoeveelheden geallieerde legervoertuigen beschikbaar voor de bevrijde gebieden. In jaren van wederopbouw was dit materieel van levensbelang, omdat er vrijwel niets anders verkrijgbaar was. De bezetter had vele auto's en paarden weggevoerd. De Nederlandse regering nam in mei 1946 de voertuigen over van het Eerste Canadese legercorps, en de importeur van Willys-Overland haalde uit Frankrijk en Duitsland enkele omvangrijke kavels Jeeps voor de binnenlandse markt. De Jeep werd in de naoorlogse jaren dan ook een vertrouwde verschijning in het dagelijks verkeer.Ook de politie dedeed trouw zijn ronde met de Jeep, terwijl de brandweer er zijn materialen en manschappen in vervoerde. Het bedrijfsleven gebruikte de Jeep als bestel- of servicewagen, en de boeren voor de landbouw.

Bij alle onderdelen van de krijgsmacht was de Jeep in de sterkte opgenomen, en velen hebben in de Jeep hun eerste rijervaring opgedaan als militair. Het leger had de eerste keus en wat er over bleef was voor het bedrijfsleven. Carrosseriebouwers en plaatselijke smeden bouwden veel Jeeps om tot gesloten bestelwagen of stationcar. De oorspronkelijke eenvoud van een werktuig waarbij elke vorm van luxe ontbrak, en het rijden niet altijd een genoegen was, spraakt velen aan en is een goede herinnering aan de bewogen periode van de bevrijding en de jaren van wederopbouw.
Het boek, dat geheel in zwart-wit is uitgevoerd toont alle uitvoeringen van de Jeep. Leuk zijn altijd weer de advertenties die destijds in de media verschenen voor het Spartaanse voertuig. Een heerlijke nostalgische uitgave!

Ruurd Berendes
Boekrecensies