De dikke Daf familie

DAF militaire voertuigen 1951-1958

Titel: De dikke Daf-familie
Auteur: Hans Stoovelaar
ISBN: 978 90 5994 146 5
Uitgeverij: Aprilis ©2007
Omvang: 192 pagina's, 23x29 cm, gebonden
Illustraties: meer dan 100 foto's waarvan enige tientallen in kleur
Prijs: € 29,50

Met het publiceren van het boek 'De dikke DAF-familie' presenteert uitgeverij Aprilis het 5e deel in de serie DAF monografieën. Van Hans Stoovelaar verschenen eerder boeken over de DAF 2600, de 7-strepers en de DAF 2000 DO. Eerder dit jaar verscheen van Frans Schmiermann het boek over de aanhangwagenfabriek van DAF.

Nog nooit eerder verscheen een boek over de DAF YA 328, de immens populaire truck van de Koninklijke landmacht, liefkozend Dikke Daf genoemd. Hans Stoovelaar dook in deze lacune en produceerde het nu voorliggende boek met medewerking van o.a. het archief van het DAF-museum, het NIMH, het Ministerie van defensie, enkele particulieren en het uitgebreide militaire archief van Wim Den Dunnen. Duizenden dienstplichtigen en beroepsmilitairen groeiden op met deze DAF, de wapendrager Wep YA 126 en de 4x4 truck YA 314. De voertuigen die vanaf 1951 in dienst kwamen bleken ijzersterk en bleven meer dan 40 jaar opgenomen in het wagenpark van de Koninklijke Landmacht. Eind jaren '70 liep de inzet echter terug. De opvolger, de YA 4440 rukte op maar kreeg toch nooit meer de status van de YA 328. Van dit type staat nu nog steeds een fors aantal in zogenaamde MOB-complexen.


Veel Dafs zijn in handen gekomen van particulieren. Als je de Dikke Daf kon beheersen waren de andere voertuigen kinderspel. Mensen die in militaire dienst zijn geweest weten precies wat dat gevoel is, het besturen van het voertuig, het schakelen onder de knie hebben en het voertuig laten doen wat jij wilt.

Het boek 'De dikke DAF-familie' is weer uitgevoerd zoals we het inmiddels van Aprilis gewend zijn. Het is een compliment aan de uitgeverij waard dat zij dit soort onderwerpen die nu eenmaal voor een minder groot publiek interessant zijn als bijvoorbeeld een Ruth Rendell mysterie toch wil uitgeven. Het boek begint met het ontwerp van de YA 328 met de eerste tekeningen uit 1950. Voorts een krantenbericht uit het Vrije Volk van juni 1951. Hierna volgen in rap tempo de verschillende uitvoeringen en eerder genoemde andere types waarbij ook de bekende Staffcar in de vorm van de Ford C 30S en Chevrolet C60L nog acte de presence geven. Op verschillende actiefoto's is het gedrag van de YA 328 op ruw terrein te zien.
In de bijgevoegde foto's van uw recensent Ruurd Berendes wordt dit ook getoond. Hij had de eer een keer een rit te mogen meemaken met vriend Paul Bos, zelf eigenaar van een YA 126 ambulance die ook in het boek voorkomt. Met diens vriendenclub werd op een zondag met vele militaire voertuigen waaronder de dikke Daf gereden in het Rijswijkse Wilhelminapark in aanleg te Rijswijk wat schitterende plaatjes opleverde.
Juist het gebruik van veel actiefoto's geeft een goed beeld van de mogelijkheden van het legermaterieel. Sleutelen, aanrijdingen, sleeptransporten, gebruik in civiele dienst als zandwagen, het doorwaden van een riviertje, het staat er allemaal in. Ook komen we nog plaatjes tegen van de befaamde GMC-trucks.

Het boek sluit af met een gastenboek waar een aantal kenners en DAF-rijders hun ervaringen met het materieel met ons delen. Met het afbeelden van een compleet DAF militaire voertuigen kwartetspel completeert Hans Stoovelaar dit schitterende boekwerk dat wij u hierbij dan ook wederom van harte aanbevelen.

Ruurd Berendes
Boekrecensies

Hieronder foto's uit het archief van Ruurd Berendes


Dikke Daf poseert in het Wilhelminapark te Rijswijk 07-07-1985


Bestuurderscabine Dikke Daf 07-07-1985


Dikke Daf neemt een heuvel in het Rijswijkse Wilhelminapark 07-07-1985


Dikke Daf achter takeldoos sleeptransport Venlo 20-02-1986


Dikke Daf te Hilvarenbeek 06-09-1986


Sloop van een aantal takeldozen op een sloperij in Nijmegen waar ook (buiten het zicht van de fotograaf) een aantal Dikke dafs voor de sloop en de handel werden aangetroffen. 20-02-1986. Foto: Ruurd Berendes.


Deze 2 foto's zijn genoemen door Ruurd Berendes op 29 juni 2007 tijdens de veteranendag in Zoetermeer.

naar boven