Daf Variomatic

Titel: Daf Variomatic
Auteur: Hans Stoovelaar
ISBN: 9789060138014
Uitgeverij: De Alk bv ©2015 - www.alk.nl
Omvang: 152 pagina's, 22 x 28cm, gebonden in harde kaft
Illustraties: ongeveer 300 in kleur en zwart-wit
Prijs: € 29,50

Auteur Han Stoovelaar heeft zijn sporen inmiddels verdiend als schrijver van vele boekwerken over Daf. Tot op heden waren dit vrachtwagens, zoals de DAF 2600, de 7-strepers, de 2000 DO en vele andere types zoals het legermaterieel en kantelcabines. Hoogste tijd daarom voor een boek over de personenauto's van DAF, die zijn oorsprong vond in 1958 bij de presentatie op de RAI. Dit evenement trok 170.000 bezoekers, waarna DAF meer dan 4000 personenwagens in bestelling kreeg en er een dealernetwerk ontstond van 500 kandidaat-dealers. Aanleiding voor het boek is het 35-jarig bestaan van de DAF-club Nederland.

Op de Autorai van 1958 was er feitelijk weinig spectaculairs te zien. Op de presentatie van de DAF na was er weinig nieuws, hoewel 63 automerken acte de presence gaven. Hierdoor was de presentatie van de DAF personenauto de grote sensatie van deze RAI. Terwijl de gebroeders van Doorne zich al jaren bezig hielden met het ontwikkelen en bouwen van bedrijfswagens namen de mogelijkheden voor een personenauto toe. In 1954, het geboortejaar van uw recensent zette Dr. Hub van Doorne enkele medewerkers aan het werk om een personenauto te ontwikkelen. Grote vondst hierbij was de Variomatic, waardoor de auto traploos van stilstand tot maximum snelheid kon worden gebracht. De auto had dan ook geen schakelpook.


Het boek DAF Variomatic- met als subtitel het pientere pookje neemt ons mee in een reis door de tijd waarbij alle DAF personenwagens die vanaf 1959 geproduceerd zijn worden behandeld. Zo passeren de DAF 750, de Daffodil 30, 31, 32, DAF 33, 44, 55,66 en 46 de revue. Daarnaast zijn er ook de nodige anekdotes rondom het voertuig opgetekend. Naast een groot aantal nooit eerder vertoonde foto's in zwart-wit en kleur is het boek verluchtigd met afbeeldingen van folders, suikerzakjes, reclame-uitingen en zelfs stripverhalen en boekkaften.
Er wordt zelfs een apart hoofdstuk gewijd aan het achteruitrijden op Zandvoort, een TV programma van de TROS dat wij ons nog herinneren door het commentaar van Andre van Duin die als meneer Vreugdevol zich vooral zorgen maakte om zijn gras. Opvallend detail hierbij was dat de DAF door zijn aandrijving net zo hard vooruit als achteruit kon. De DAF 55 met Renaultmotor was populair en haalde een snelheid van 120 km. Het programma dat deel uitmaakte van ter land, ter zee en in de lucht is er wel debet aan dat vele tientallen DAFS hierna tot schroot zijn verwerkt.

Een ander hoofdstuk in het boek verhaalt over dealer HAVAS die, na toestemming van DAF een aantal Daffodils 31 of 32 of een DAF 33 ombouwde tot cabriolet, omdat de vraag hiernaar toenam. Hierna volgde de bouw van een strandauto, de Beachcomber, een project wat stopte in 1975 door de overname door Volvo van DAF.

Een van de laatste acties van DAF was dat na vele gesprekken sinds 1970 tussen DAF en Volvo laatstgenoemde de personenwagenafdeling van DAF in 1975 overnam. De DAF 66 kreeg dikke zwarte bumpers, werd 2000 gulden duurder en ging vanaf medio 1975 als Volvo 66 door het leven. Het definitieve einde volgde in 1980.

Het boek zou niet compleet zijn zonder een overzicht van de DAF typen, productie-aantallen, en DAF's in musea waarna de uitgave eindigt met literatuur over DAF. Voor de liefhebber van het oer-Hollandse merk DAF mag deze uitgave van Han Stoovelaar uiteraard niet ontbreken in de boekenkast. Een aanrader dus.

Ruurd Berendes
Boekrecensies


In 1984 was uw recensist ziektewetcontroleur bij de Detam en vervoerde zich in deze Daf uit 1973. De foto werd gemaakt op 8 maart 1984 in Rijswijk.


Ansichtkaart van het eerste type Daf.


Ruurd fotografeerde op 7 juni 2014 deze Daf in Drunen.


Dezelfde Daf van foto 5 van de achterzijde. Opvallend detail bij de Daf was de uitlaat in het midden.


Op 16 mei 2015 stond deze fraai gerestaureerde Daf in de Dorpsstraat Zoetermeer


Dezelfde Daf van de achterzijde.


Ook een mooi exemplaar is deze Daf uit 1960, Zoetermeer, 16 mei 2015


Een wervingsfolder voor de Daf 44 stationcar


In de overgangsfase van Daf naar Volvo verscheen deze folder.

Naar boven