DAF 6-strepers en opvolgers

De populaire DAF-trucks 1956-1970

Titel: DAF 6-strepers en opvolgers
Auteur: Hans Stoovelaar
ISBN: 978 90 5994 234 9
Uitgeverij: Aprilis bv ©2008
Omvang: 200 pagina's, 23x29 cm, harde kaft
Illustraties: ca 280 afbeeldingen waarvan een gedeelte in kleur
Prijs: € 29,90

Op 18 oktober vond tijdens een gezellig samenzijn in het DAF-museum te Eindhoven de presentatie plaats van het nieuwe DAF-boek van Hans Stoovelaar, uitgegeven door Aprilis Zaltbommel. Omgeven door de mooiste DAF-oldtimers, waaronder de pas verworven DAF 6-streper vuilniswagen met roltrommel ex gemeente Woerden kreeg directeur Visser van het gelijknamige, en in augustus 1982 opgeheven transportbedrijf de Snelle Visser, het eerste exemplaar aangereikt uit handen van auteur Stoovelaar.

Het boek is de logische opvolger van het in 2003 uitgekomen boek over de DAF 7-strepers eveneens geschreven door Hans Stoovelaar. Dit beschreef de periode tot 1955 waarin de allereerste DAF frontstuurtrucks worden beschreven. In het nieuwe boek worden de DAF's besproken die verschenen tussen 1956 en 1970, een periode waarin DAF marktleider werd in Nederland. Opvallend is dat er nog steeds DAF's uit deze periode in actieve dienst in binnen- en buitenland werkzaam zijn, een bewijs van de kwaliteit van het product. Een groot aantal van dit soort voertuigen is gerestaureerd en regelmatig te zien op beurzen en tentoonstellingen.


Van de 7-streper werden ca 6000 exemplaren geproduceerd, van de 6-streper 4000 en van de opvolgers respectievelijk 10.000 en 20.000 zodat er in totaal zo'n 40.000 frontstuurtrucks zijn gebouwd. Het boek start met een voorwoord van voornoemde P. Visser, die vele DAF-trucks heeft aangeschaft en gebruikt voor zijn transportbedrijf. Hierna begint de geschiedschrijving, in chronologische volgorde door de jaren heen. De vele illustraties in het boek, waarvan ook een aantal van de hand van uw recensent geven een goed beeld van de ontwikkeling van de vrachtwagens en hun vele vormen, uitvoeringen en huisstijlen zoals van Van Gend en Loos en Verkade. Na de chronologie wordt een bezoek gebracht aan de grote steden waarbij we weer vele DAF's acte de presence zien geven. Uiteraard ontbreken ook hierbij de vele brandweerwagens weer niet.

Op de RAI-tentoonstelling van 1970 wordt een nieuwe generatie trucks met kantelcabine gelanceerd. Twintig jaar lang zouden deze cabines het beeld van een DAF truck bepalen, zeker op de Nederlandse wegen. Auteur is weer zeer zorgvuldig in zijn geschiedschrijving, ook technische gegevens, modelauto's en afbeeldingen op luciferdoosjes en zelfs wikkels van chocoladerepen ontbreken niet. Voor de vele fans van DAF is deze uitgaven weer een must in de boekenkast en een welkome aanvulling op de eerder verschenen DAF-boeken DAF 2600, 2000DO, Dikke Daf, aanhangwagenfabriek en de al eerder genoemde 7-strepers. Met de feestdagen in aantocht dus weer een leuk cadeau! Hierna volgen nog een aantal illustraties, alle van de hand van uw recensent.

Ruurd Berendes
Boekenoverzicht


Uitgever Thijs van Uythoven tijdens de presentatie van het nieuwe boek DAF 6-strepers aan het woord in het DAFmuseum te Eindhoven.


Auteur Hans Stoovelaar reikt het eerste boek over de DAF 6-strepers uit aan oud-directeur P. Visser van transportbedrijf de Snelle Visser.


Het DAF-museum Eindhoven is sinds kort deze voormalige DAF vuilniswagen ex gemeente Woerden rijker.


Daf in Ucghelen, 29-07-1993


Daf in Emmen, 02-08-1993


Daf van ex Bas & Zn in Niewerbrug, 09-09-1993


Daf Blaaksedijk Heinenoord, 07-07-1997

Naar boven